Prezentare

image

In Piata Agroalimentara Centrala Medias veti gasi produse agroalimentare, la preturi de producator. Produsele pe care le gasiti in piata sunt produse in Romania sau import, cum ar fi: legume, fructe, produse alimentare ambalate, carne (porc, pui, vita, oaie), mezeluri, vanat, oua, peste viu/proaspat/congelat, preparate din peste toate de la Dunare, Delta si Marea Neagra, lactate, branzeturi, produse traditionale Romanesti, produse BIO, produse Naturiste (plafar, ceaiuri, etc), Fast Food, cafea, tigari, bauturi alcoolice si nealcoolice, masline, cereale, produse apicole, menaj, etc. In fiecare zi cumparatorii beneficiaza de promotii, discounturi si reduceri zilnice.
 
In incinta pietei agroalimentare centrale dispunem de cantare de control pentru verificare, internet wireless gratuit, vestiare barbati si femei, spatii de cazare, grup sanitar barbati si femei, parcare pentru comercianti si parcare pentru cumparatori, incalzire spatiile comune pe timp de iarna, climatizare pe timp de vara, supraveghere video, depozitare legume fructe. Din 2014 vom pune la dispozitia comerciantilor spatii de refrigerare si de congelare.
 
Asadar, toate spatiile comerciale (spatii inchise, magazii si mese) din cadrul pietei Medias sunt oferite spre inchiriere comerciantilor in baza unei licitatii publice, care are loc in  fiecare luna ianuarie a anului in curs  dupa publicarea in mass media  a evenimentului, totodata reactualizandu-se contractele aflate in vigoare ale societatilor comerciale  din  cadrul Pietei Agroalimentare din str. Virgil Madgearu nr. 2, precum si a spatiilor nou create. 
 
Repartitiile spatiilor si meselor din cadrul Pietei Agroalimentare Centrale din Medias indiferent ca vor fi atribuite spre inchiriere prin licitatie sau dupa principiul primul venit, primul servit, vor tine cont de conduita anterioara a comerciantilor solicitanti, atat in ceea ce priveste modul lor de a-si fi respectat plata chiriilor cat si modul de comportare vis- à-vis de ceilalti comercianti. 
Platoul din fata celor doua hale este destinat produselor sezoniere (rasaduri, capsuni, visine, flori de sezon precum si brazi).
 
Salubrizarea la nivel de piata s-a eficientizat printr-o reorganizare a activitatii personalului conform noilor reglementari din acest domeniu.
Conform noului proiect la nivel municipal de selectare a deseurilor pe diverse categorii, Piata Agroalimentara Medias a dat importanta cuvenita, reusind sa implementam cu succes acest proiect.
 
Luam masurile impuse de lege prin eliminarea din cadrul Pietei a acelor comercianti care au incalcat prevederile legale, incercand sa mentinem un comert  civilizat.
 
In perioada de Paste amenajam spatii corespunzatoare pentru vanzarea  mieilor si a produselor specifice acestor sarbatori astfel incat cetatenii municipiului Medias sa poata fi din plin aprovizionati cu astfel de produse.
In acest sens avem un punct de sacrificare miei pentru a multumi cetatenii municipiului Medias care sunt conservatori in pastrarea obiceiurilor traditionale.
 
Societatea, pentru a se baza din punct de vedere financiar pe sistemul de autofinantare fara a mai primi sprijin financiar de la bugetul local, implica crearea de spatii comerciale tip magazine in regim propriu de functionare, prin aprovizionarea directa de la producatorii autentici, din diferite zone recunoscute cu un grad ridicat al culturilor de legume si fructe din Romania. 
In acest sens magazinul de Peste viu, peste proaspat, semipreparate si conserve din peste a fost  deschis in anul 2011 urmat de primul  magazin de Legume - Fructe de tip Aprozar situat in Piata de cartier Gura Campului. 
Acest exemplu poate fi urmat si la alte produse pe care dorim a le comercializa si care necesita amenajarea si dotarea unor spatii special destinate in acest sens.
 
Pentru a elimina riscul desfasurarii unui comert lipsit de suport legal in cadrul Pietei Medias s-a procedat zilnic la verificarea documentelor si marfurilor expuse spre vanzare, precum si verificarea modului de cantarire a marfurilor, diminuand considerabil fenomenul numit "furt la cantar". Toti cei care au fost prinsi furand la cantar sau au avut comportament necivilizat fata de cumparatori si fata de ceilalti comercianti au fost exclusi din perimetrul pietei agroalimentare.
In anul 2011 pentru a veni in sprijinul producatorilor sezonieri din jurul Mediasului, s-a organizat  o piata volanta, zilnica in imediata apropiere a Pietei Agroalimentare Centrale tocmai  pentru a le  permite Mediesenilor sa se aprovizioneze cu produse proaspete (legume, fructe, produse apicole) la preturi accesibile.
 
Avand in vedere indeplinirea strategiei de dezvoltare a municipiului Medias si modernizarea  societatii noastre este necesar amenajarea de noi Piete Agroalimentare de cartier.
Vom canaliza producatorii si comerciantii si in aceste piete de cartier tocmai pentru a facilita accesul la legume si fructe proaspete a cetatenilor din aceste zone care actualmente sunt obligati sa se deplaseze in piata centrala pentru a se aproviziona.
Acest fapt va contribui categoric la asigurarea unor servicii de calitate pentru a satisface in mod constant cerintele si asteptarile fiecarui cumparator precum si la eliminarea celor care impun preturi neconcurentiale care nu reflecta costurile efective precum si  rezervarea unui numar mai mare de mese prin care sa practice atitudini anticoncurentiale.
Pentru ca o economie de piata sa poata  functiona nu este suficient ca libertatea de miscare a bunurilor, persoanelor, serviciilor sa fie cea normala ci inainte de toate e nevoiede un mediu concurential sanatos.
 
Intr-o societate unde individul este fortat in izolarea erei tehnologice, se tinde a se pune accentul din nou pe interactiunea umana; comertul este si va ramane un mijloc de socializare, cu atat mai mult cel traditional, bazat pe comunicarea directa dintre vanzator si client; produsele de baza, cele agricole si alimentare, rezultate din productii proprii  sau procurate prin mijloace specifice – reprezinta  prima treapta a comertului, ramura vitala a economiei, mijloc de asigurare a existentei si de asigurare a consumului la scara moderata.
In acest context, societatea PIATA PRIM COM, infiintata din initiativa publica, ulterior transferata in public-privat,  vine sa intampine aceasta solicitare prin administrarea si coordonarea activitatilor comerciale de aceasta natura.
Totodata, sesizand cererea mare pentru acest sector (fapt relevat prin supra-aglomerearea  sau mai corect spus abundenta de comercianti concentrati in zona centrala a orasului) societatea tinde sa-si extinda activitatea inclusiv in zonele rezidentiale intens populate ale orasului - cartierele de locuinte colective.
 
S-a avut in vedere modernizarea si dezvoltarea societatii si pentru a putea oferii conditii de comert adecvate s-a propus construirea unei Piete Agroalimentare de cartier in zona Gura Campului.
Lucrarile au demarat in luna Decembrie 2011  finalizandu-se in luna septembrie 2012.
Primul  pas s-a realizat in cartierul Gura-Campului, propunerea amenajarii pietei in cartierul Vitrometan fiind o continuare a acestei strategii; de mentionat este faptul ca aceste noi locatii vor trebui a fi asimilate de catre public, acest fapt realizandu-se gradual, pa masura impregnarii in constiinta publica a acestora ca mijloc de facilitare a existentei, de evitare a aglomeratiei, economisire a timpului propriu si de reducere a costurilor.
Proiectul vizat se incadreaza in categoria proiectelor cu rezultate directe, prin natura activitatii comerciale ce urmeaza a se desfasura.
 
Efectele socio-economice avute in vedere ca urmare a implementarii investitiei sunt:
- Incurajarea  consumului de produse cat mai naturale, biologice achizitionate direct de la producatori;
- Cresterea calitatii vietii a populatiei, a tuturor utilizatorilor unui astfel de program (comerciant-cumparator);
- Crearea locuri de munca, crearea unui pol comercial specific  la care sa fie atrasi cat mai multi cetateni, in special riverani;
- Atragerea si incurajarea micilor producatori de a-si valorifica resursele si implicit produsele;
- Exploatarea in scop comercial a unui teren neutilizat la ora actuala;
Pe parcursul sezoanelor s-a cautat sa asiguram spatii corespunzatoare  pentru vanzarea produselor de sezon cu o importanta mai deosebita (flori de sezon, porumb, pepeni, varza, struguri si brazi)   
- Tot in sezonul de toamna in colaborare cu Directia de Cultura din cadrul Primariei Medias organizeaza ca in fiecare an “Ziua Recoltei”eveniment sustinut in fata Primariei Medias.
- O importanta deosebita s-a acordat sarbatorilor de iarna, astfel incat se asigura o buna aprovizionare cu brazi in municipiul Medias.
- Relatii publice:
• realizarea de materiale informative (afise, brosuri, pliante) privind activitatea societatii;
• conceperea anunturilor de interes public privind activitatea societatii;
• stabilirea relatiilor cu presa, persoane fizice si juridice;
• evidenta reclamatiilor
 

Obiective

In urma reorganizarii si totodata avand in vedere buna functionare a societatii este necesar crearea unor puncte comerciale in vederea comercializarii produselor alimentare si nealimentare problema care s-a si rezolvat amenajarea unor spatii comerciale (25 chioscuri), pentru desfacerea articolelor de uz gospodaresc in curtea  societatii noastre.
In corpul de cladire unde a functionat S.C. Gospodaria Comunala S.A. s-a  amenajat inclusiv depozite pentru pastrarea produselor agroalimentare in conditii optime, tinand cont ca acestea au un grad  ridicat de perisabilitate. Aceste depozite vor deservi atat unitatile comerciale proprii cat si a comerciantilor care solicita acest lucru.
Tot in cadrul acestei cladiri vom pune la dispozitia comerciantilor care isi desfasoara activitatea in cadrul pietei agroalimentare Medias un anumit numar de magazii (depozite) care vor aduce un venit lunar bine stabilit.
O schimbare radicala ar trebui sa urmeze in domeniul vanzarii produselor lactate prin modernizarea halei de lactate si branzeturi cu un spatiu de vanzare prevazut cu vitrine frigorifice pentru branzeturi si dozatoare speciale pentru vanzarea laptelui catre populatie.

Avem in vedere modernizarea si dezvoltarea societatii prin construirea, in viitor, de sere si infiintarea de livezi pentru producerea si comercializarea de legume si fructe.
Deasemenea avem in vedere amenajarea in incinta Pietei Centrale a unui magazin de muraturi traditionale, conserve precum si a unui magazin de unelte agricole.
Totodata se impune si luarea de masuri speciale in domeniul salubrizarii si igienizarii pietei prin achizitionarea unor agregate speciale care prin utilizare elimina riscul de a contamina produsele agroalimentare cu diferiti agenti patogeni.

Societatea noastra  incerca sa aduca un nou concept de piata, o piata in care comerciantii nu traiesc din adaos comercial mare ci din volume de vanzari. Deasemeni Societatea noastra va face toate demersurile necesare sa primeasca in piata comercianti si producatori de prima mana si nu speculanti. Cu aceasta ocazie preturile vor fi mai mici si produsele mai proaspete.

Pentru comerciantii care vin din alte zone ale tarii oferim cazare  peste noapte contra cost.
Oferim spre inchiriere spatii de vanzare in standuri, in vitrine si vitrine  frigorifice proprietatea pietei, pe mese de piata si din masina de marfa (pentru legume/fructe en gross) atat cu ziua cat si contract la termen.

Piata Agroalimentara Centrala se afla  strada Virgil Madgearu nr. 2- 4, aproape de centrul orasului.
In apropierea Pietei Agroalimentare Centrale se afla statia de autobuz si troleibuz iar gara si autogara se afla mica distanta.